Povijest škole

2014.
U školskoj godini 2014./2015. u školi se obrazuje 1179 učenika u programima obrazovanja i eksperimentalnim strukovnim kurikulumima:

Tehničar za računalstvo
Tehničar za računalstvo – novi strukovni kurikulum
Tehničar za mehatroniku
Tehničar za mehatroniku – novi strukovni kurikulum
Tehničar za elektroniku
Tehničar za elektroniku – novi strukovni kuriklum
Tehničar za očnu optiku

UČIONICA BUDUĆNOSTI – U NAŠOJ ŠKOLI – SVEČANO OTVORENJE
22. rujna 2014.

Objave o UČIONICI BUDUĆNOSTI

FOTO Zavirite u ‘učionicu budućnosti’ – Dnevnik.hr
Zagreb: Ministar Mornar otvorio “učionicu budućnosti” u …
Limun.hr – Tehnička škola Ruđer Bošković predstavila je …
business.hr

Večernji list
U našoj školi završen je projekt “Obnovljivi izvori energije za svjetliju budućnost”.

 2013.

Rješenjem Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta KLASA: UP/I-602-03/13-05/00073, URBROJ: 533-21-13-002 16. svibnja 2013. Školi je odobren početak izvođenja eksperimentalnog programa za učenike jednog razrednog odjela koji su upisali prvi razred u školskoj godini 2013./2014. za stjecanje strukovne kvalifikacije tehničar za računalstvo, tehničar za elektroniku i tehničar za mehatroniku u četverogodišnjem trajanju.

U školskoj godini 2013./2014. u školi se obrazuje 1195 učenika u 44 razredna odjela
u programima obrazovanja i eksperimentalnim strukovnim kurikulumima:

  • Tehničar za računalstvo
  • Tehničar za računalstvo – novi strukovni kurikulum
  • Tehničar za mehatroniku
  • Tehničar za mehatroniku – novi strukovni kurikulum
  • Tehničar za elektroniku
  • Tehničar za elektroniku – novi strukovni kurikulum
  • Tehničar za očnu optiku

OIE za svjetliju budućnost

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, 18. listopada 2013., održano je svečano potpisivanje ugovora u sklopu natječaja dodjele bespovratnih sredstava “Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih”, iz Operativnoga programa – Razvoj ljudskih potencijala.

Osnovne informacije o projektu u kojem je nositelj naša Škola

“OIE za svjetliju budućnost”

Vrijednost projekta: 155.704,74 €
Nositelj: Tehnička škola Ruđera Boškovića, Zagreb
Partneri:
–              Srednja škola Oroslavje
–              Rimac automobili d.o.o., Sveta Nedelja
–              Horvatić d.o.o., Zagreb
–              Mariomont d.o.o., Zagreb
–              Grad Zagreb – Ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj
Mjesto provedbe: Grad Zagreb, Krapinsko-zagorska županija
Ciljna skupina: Nezaposlene osobe, profesori i rukovoditelji u ustanovama za obrazovanje odraslih
Trajanje 12 mjeseci

 2012.
U školskoj godini 2012./2013. se obrazuje 1082 učenika u 44 razredna odjela

u programima obrazovanja:

Tehničar za računalstvo
Tehničar za mehatroniku
Tehničar za elektroniku
Tehničar za očnu optiku
U školi se provodi projekt ARISS koji je omogućio učenicima škole da ostvare komunikaciju pomoću sredstava amaterskih radiokomunikacija s Međunarodnom svemirskom postajom (engl. Internnational Space Station – dalje ISS).

ZAGREB, 26.6.2013. – Učenici Tehničke škole Ruđera Boškovića iz Zagreba večeras u 19.30 sati uspješno su uspostavili kontakt s Međunarodnom svemirskom postajom ISS. Kontakt je ostvaren radiovezom, a u njemu je sudjelovalo 28 učenika radioamatera, koji su desetak  minuta razgovarali s astronautom Lucom Parmitanom i doznali ponešto o svemirskoj postaji ISS, svemirskim misijama na postaji te boravku u svemiru općenito. Kontakt je ostvaren suradnjom Tehničke škole Ruđera Boškovića i radioamaterske udruge Hrvatski DX klub iz Zagreba, a u ime svemirskih agencija koordinator projekta je američka svemirska agencija NASA.

Na 44. međunarodnoj fizičkoj olimpijadi održanoj u Kopenhagenu od 7. do 15. srpnja 2013., naš učenik Antonio Bjelčić osvojio je brončanu medalju.

Mentor učeniku bio je Emil Šatalić, mag. phys.

2011.
U školskoj godini 2010./2011. se obrazuje 1098 učenika u 44 razredna odjela
u programima obrazovanja:
Tehničar za računalstvo
Tehničar za mehatroniku
Tehničar za elektroniku
Tehničar za očnu optiku

Tijekom školske godine 2010./2011. nastojali smo i dalje kontinuirano modernizirati obrazovni standard i poboljšavati kvalitetu života u Školi.

Kao i ranijih godina, i ove godine u promidžbu Škole uključio se velik broj učenika  i nastavnika s raznim idejama pa je Škola prezentirana na vrlo kvalitetan način.

Otvoreni dani Ruđera su  ove godine trajali četiri dana tijekom kojih je kroz Školu prošlo više od stotinu učenika osnovnih škola i njihovih roditelja, a sve u svrhu boljeg upoznavanja Tehničke škole Ruđera Boškovića. Uspješna prezentacija Škole je održana i 8. svibnja 2011. godine na Trgu bana Josipa Jelačića u sklopu promotivne akcije srednjih škola GZ  pod nazivom Dojdi osmaš, Zagreb te zove.

Naši učenici i nastavnici (mentori) sudjelovali su u brojnim školskim, područnim, županijskim i državnim natjecanjima, te su postizali izvanredne rezultate na koje smo vrlo ponosni.

Naši nastavnici su i u školskoj 2010./2011. godini kontinuirano sudjelovali u stručnim osposobljavanjima i usavršavanjima koja se provode u organizaciji Ministarstva  znanosti, obrazovanja i športa, Agencije za odgoj i obrazovanje, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i individualno, a stečena znanja primjenjivali u radu nastojeći kvalitetu poučavanja podići na najvišu razinu.

Tijekom cijele školske 2010./2011.godine atmosfera i ugođaj na školskim hodnicima i učionicama bili su radosni zahvaljujući kontinuiranom ukrašavanju i uređenju navedenih prostora, obilježavanjem prigodnih događaja, blagdana i svečanosti.

U listopadu 2010. Tehnička škola Ruđera Boškovića  dobila je Ministrovo priznanje za razvoj i promidžbu odgojno-obrazovnog sustava Republike Hrvatske u svijetu.

Posebno smo svečano obilježili 300. obljetnicu rođenja Josipa Ruđera Boškovića na 11. sjednici Nastavničkog vijeća održanoj 18. svibnja 2011. i prilikom dana otvorenih vrata Škole 28. svibnja 2011. godine.

Na NIKON FOTO NATJEČAJ s temom VODA. prijavilo se 167 učenika srednjih škola iz cijele RH, a od 515 pristiglih uradaka Prosudbeno povjerenstvo od 9 članova je odabralo 12 najuspješnijih

Pobjednik natječaja: Brkić Antun Lovro, 4.E, Tehnička škola Ruđera Boškovića, Zagreb i treće mjesto: Okun Mario, 4.E, Tehnička škola Ruđera Boškovića

2010.
U školskoj godini 2009./2010. se obrazuju 1082 učenika u 44 razredna odjela
u programima obrazovanja:
Tehničar za računalstvo
Tehničar za mehatroniku
Tehničar za elektroniku
Tehničar za očnu optiku

Škola je bila sudionica promotivne akcije srednjih škola Grada Zagreba pod nazivom “Dojdi osmaš, Zagreb te zove”.

Škola je sudjelovala na mnogim događanjima, natjecanjima (školskim, županijskim, državnim) i postigla izvanredne rezultate na što smo jako ponosni.

Škola je nositelj projekta Implementacija novih kurikuluma naslov projekta Creating new opportunites for knowledge based economy in the field of computing and computer engineering projekt (Stvaranje novih mogućnosti za gospodarstvo temeljenog na znanju u području računalstva i računalnog inženjerstva) projekt je započeo potpisom ugovora s Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih 27. rujna 2010. godine. Ukupna vrijednost projekta je 343.754,47€ projekt je financiran sredstvima Europske Unije.
U projektu sudjeluju kao partneri Elektrotehnička škola Split, Srednja škola Krapina i Hrvatska udruga poslodavaca, a suradnici u projektu su Fakultet elektrotehnike i računarstva, Institut inženjera elektrotehnike i elektronike i Visoka škola za primijenjeno računarstvo.

Škola je partner na projektu Implementacija novih kurikuluma: Povećanje znanja i informacija o obnovljivim izvorima energije. Nositelj projekta je Srednja škola Oroslavje i još jedan od partnera je Grad Oroslavje. Projekt je financiran sredstvima Europske unije.

2009.
Škola je bila sudionica promotivne akcije srednjih škola Grada Zagreba pod nazivom “Dojdi osmaš, Zagreb te zove”
Bili smo Škola domaćin Smotre tehničkog stvaralaštva mladih Grada Zagreba – Memorijal Damira Šiška
Sudjelovali smo na INOVA-Mladi 2009., 9. nacionalnoj i 14. međužupanijskoj izložbi odabranih završnih radova elektroničara i elektrotehničara iz RH, ARHIMED 2009 – mladi inovatori za 21. stoljeće, DMIH 2009.- državno natjecanje iz informatike i računalstva, Smotri robotike, Lidranu 2009, Državna natjecanja iz engleskog jezika, fizike i tehničke mehanike i statike i nauke o čvrstoći.
U školi se obrazuju 1103 učenika u 44 razredna odjela.

2008.
Đurđica Fuštar, prof. – ravnateljica Škole
18. prosinca 2008. proslavili smo 60. obljetnicu postojanja. Završna svečanost se odvijala u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.
Obrazovali smo učenike i učenice u pet programa-zanimanja: tehničar za računalstvo, tehničar za mehatroniku, tehničar za elektroniku, tehničar za radiokomunikacije, tehničar za očnu optiku.
Objavili smo školski list RUĐERinfo. Dramska skupina Industrijska zona, estetsko ekološka skupina Ruđer, KMI Ruđer i Udruga za promicanje znanja i vještina mladih CroatiaSkills i CISCO akademija djelovali su i u ovoj godini.

2007.
Emil Šatalić, dipl.ing. – zamjenik ravnateljice Škole
-Uključeni smo u državno natjecanje “Dani strukovnog obrazovanja” iz područja – tehničarska zanimanja strojarski tehničar, brodograđevni tehničar, pomorski nautičar, tehničar za mehatroniku i robotiku u 2007. godini. U suradnji sa Agencijom strukovnog obrazovanja bili smo tehnička potpora u području mehatronike i strojarstva. Croatiaskills čije je sjedište u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića bio je suorganizator prvog natjecanja strukovnog obrazovanja na Zagrebačkom velesajmu. (travanj 2007)
– Tehnička škola Ruđera Boškovića predstavljena je na Sastanku ECOO-a (Europskog udruženja optike i optometrije) u Dubrovniku. Škola je predstavljala našu zemlju kao jedina optičarska škola gdje je pomagala u organizaciji. Hrvatska delegacija organizaciju je dobila u Pragu jer u 2007. godini slavimo 10. godišnjicu punopravnog članstva u ECOO-u među odabranim zemljama iz Europske unije (Napomena: od 21 punopravne članice samo Hrvatska, Norveška i Švicarska nisu u EU, dok mnoge članice EU nisu zadovoljile kriterije članstva u ECOO-u).
– U školi su po prvi puta provedeni NACIONALNI ISPITI IZ MATEMATIKE I HRVATSKOG jezika za sve prve razrede (30. i 31. svibnja)
U školi se obrazuje 1143 učenika u 44 razredna odjela.

2006.
– CROATIASKILLS postala punopravnom članicom WORDSKILLS-a 18. svibnja 2006. u Melbourneu
– Škola je sudjelovala u glavnom istraživanju PISA 2006.
U školi je uposleno 137 djelatnika od toga 116 nastavnika.
Obrazujemo 1146 učenika u 44 razredna odjela u programima-zanimanjima
– tehničar za računalstvo
– tehničar za elektroniku
– tehničar za radiokomunikacije
– elektrotehničar
– tehničar za mehatroniku
– tehničar za očnu optiku
Vizualno je škola dobila veseliji izgled što je postignuto bojanjem i ukrašavanjem zidova učionica i hodnika, te sve brojnijim ukrasnim panoima.

2005.
http://www.tsrb.hr – dobiva još 11 stranica (svako stručno vijeće ima svoju stranicu koju uređuju predstavnici I-timova stručnih vijeća)
– u veljači 2005. izlazi školski list “RUĐERinfo” (br. 1.)
– u svibnju 2005. izlazi i (br.2) – “RUĐERinfo”
U školi se obrazuje 1151 učenik.
Prvi razredi su birali upis u programe zanimanja
– tehničar za računalstvo … 5 razrednih odjela
– tehničar za elektroniku … 3 razrednih odjela
– tehničar za mehatroniku … 2 razredna odjela
– tehničar za očnu optiku … 1 razredni odjel
Računalni mrežni sustav u Tehničke škole Ruđera Boškovića sve više se širi i ulazi u svaki kutak školskog prostora.
Rješenjem Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa od 1.rujna 2005. u programu obrazovanja odraslih mogu se upisati
– Specijalist za proizvodne sustave i robotiku i
– Specijalist za procesne sustave

 

2004.
Đurđica Fuštar, prof., ravnateljica Škole
– Osnovana udruga za promicanje znanja i vještina mladih CROATIASKILLS.
Počinje s radom razglas “DOBAR ZVUK ŠKOLE”
– 15. lipnja 2004. godine WEB stranica Škole http://www.tsrb.hr  prerasta u dinamičnu stranicu i dobiva oblik današnje stranice u suradnji s učenicima i djelatnicima škole postaje vrlo informativna, redovito nadopunjavanja novim sadržajima i zanimljiva za širi krug posjetitelja. ENTER nas je nominirao uz riječi HVALE (pregledne stranice prepune raznovrsnog i što posebice pohvaljujemo, korisnog školskog sadržaja. Svega tu ima: raspored sati (tjedno se osvježava!), teme iz redovite nastave, obrazovni program škole, obrazovanje odraslih, svježe vijesti dobro kategorizirane i označene ikonama za lakše snalaženje, … spretnim grafičkim zahvatima webmasteri su uspjeli razbiti uobičajeno uštogljeno PHP sučelje) i POKUDE (Mnoštvo grafičkih detalja ponešto usporava učitavanje stranica. Bogatstvo sadržaja mjestimice prelazi u prenatrpanost pa se teže snaći u pronalaženju mjesta gdje smo prije bili …)
– U školi se obrazuje 1171 učenik. U ovoj godini prvi puta smo upisali od prve godine u programe-zanimanja:
– tehničar za računalstvo .. 4 razredna odjela
– tehničar za elektroniku .. 2,5 razredna odjela
– tehničar za radiokomunikacije .. 0,5 razredna odjela
– elektrotehničar .. 1 razredni odjel
– tehničar za mehatroniku … 2 razredna odjela
– tehničar za očnu optiku … 1 razredni odjel

2003.
– Otvoren M-SAN, i otvoren CENTAR ZA NOVE TEHNOLOGIJE
U školi se obrazuje 1207 učenika u programima – zanimanjima
– tehničar za elektroniku
– tehničar za mehatroniku
– elektrotehničar
– tehničar za očnu optiku,
i u trećoj godini učenici u zanimanju tehničar za elektroniku upisuju
– tehničara za računalstvo i tehničara za radiokomunikacije
Škola je proslavila 55 godina postojanja.

2002.
Rješenjem Ministarstva prosvjete i športa Tehnička škola Ruđera Boškovića ima odobrenje za izvođenje programa srednjoškolskog obrazovanja za operatora za računalne mreže – CCNA i specijalista za računalne mreže CCNA.

2001.

Škola dobila MINISTROVO PRIZNANJE povodom DANA UČITELJA.

Suradnja sa studentskom mrežom (CARNET) omogućila je da postanemo pridružena članica CISCO akademije.

2000.
U školi se obrazuje 1340 učenika u 46 razrednih odjela.
Osuvremenjivanje okvirnih nastavnih planova i programa u tehničaru za računalstvo i tehničaru za očnu optiku, te okončanje eksperimentalne faze novog – interdisciplinarnog programa tehničara za mehatroniku.
Škola postala članica AEUSCO-a Europskog udruženja škola i univerziteta za optiku.
Postali smo pridružena članica CARNET-a akademske mreže.

1999.

1998.
Slijedom Rješenja Ministarstva prosvjete i športa Tehnička škola Ruđera Boškovića ima odobrenje za izvođenje srednjoškolskih programa:
– elektrotehničar,
– tehničar za procesnu tehniku,
– tehničar za telekomunikacije,
– tehničar za računalstvo,
– tehničar za elektroniku
– tehničar za radiokomunikacije,
– elektroničar,
– elektroničar-mehaničar,
– tehničar za finomehaniku
– industrijski precizni mehaničar
– finomehaničar
– urar,
– puškar,
– tehničar za očnu optiku,
– industrijski optičar,
– naočalni optičar,
– tehničar za mehatroniku.

U školi se obrazuje 1329 učenika.
Škola je proslavila 50 godina postojanja

1997.
Izgrađeni su školski športski tereni.

1996.
Ministarstvo prosvjete i športa povjerava školi izradu nastavnog plana i programa za obrazovanje mehatroničara i projekt eksperimentalne izvedbe.
Škola pokreće projekt izrade baze podataka za učenike i kompjuterski ispis svjedodžbi.
http://www.tsrb.hr – uređuju učenici Luka Lugarić, webmaster i Juraj Gospodarević uz mentorstvo Ivice Premužića.

1995.
20. prosinca 1995. pokrenuta je WEB stranica Tehničke škole Ruđera Boškovića http://www.tsrb.hr – stranicu su izradili učenici uz mentorstvo Davora Dintera, nast.

1994.

1993.
Odlukom Skupštine grada Zagreba Tehnička škola za elektroniku i Tehnička škola za finomehaniku i optiku objedinjuju se u jednu školu nazivom TEHNIČKA ŠKOLA RUĐERA BOŠKOVIĆA
Školu pohađa 1601 učenik.

1992.
Marija Marcelić, dipl.ing. – ravnateljica Škole

1991.
Odlukom Skupštine grada Zagreba Centar “Ruđer Bošković” prestaje sa radom i utemeljuju se dvije škole:
– TEHNIČKA ŠKOLA ZA ELEKTRONIKU – Velimir Mlinarević, prof. – ravnatelj Škole
– TEHNIČKA ŠKOLA ZA FINOMEHANIKU I OPTIKU – Marija Kalmar, dipl.ing. – ravnateljica Škole

1990.
Školi se povjerava izvođenje gimnazijskog programa.

1989.
Nikola Perković, prof., direktor Škole

1988.
U Školu je upisano 1500 učenika.

1987.
Škola počinje obrazovanjem prema programima za cjelovito srednje obrazovanje, tj. odustaje se od reformom uvedenog tzv. pripremnog i završnog stupnja.

1986.

1985.

1984.

1983.

1982.

1981.
Izrađeni su nastavni planovi i programi i počinje obrazovanje za stjecanje II. i V. stupnja stručne spreme.

1980.
Milan Mišina, prof., direktor Škole

1979.
U elektro i metalskoj struci počinje izrada suvremenih školskih programa i povećava se broj zanimanja za koja se učenici obrazuju. Proces izrade novih nastavnih planova i programa traje do 1983.

1978.
Školu pohađa 1634 učenika, od toga 1357 u Zagrebu i 277 u Slunju

1977.
Škola mijenja ime u CENTAR ODGOJA I USMJERENOG OBRAZOVANJA ZA ELEKTRONIKU, PRECIZNU MEHANIKU I OPTIKU “RUĐER BOŠKOVIĆ”
Nastava se izvodi u pripremnom stupnju (prema propisanim zajedničkim osnovama) i završnom stupnju za zanimanja u elektroničkoj, metalskoj i optičkoj struci.

1976.
Slijedom projekta za izgradnju cjelovitog Školskog centra, Škola izgrađuje i stavlja u funkciju novu zgradu (tzv. C-objekt) sa 16 učionica, 12 kabineta i ostalim potrebitim prostorom. Nova trokatnica funkcionalno je povezana sa starim objektom i novim traktom.

1975.

1974.

1973.
Rješenjem prosvjetnih vlasti Škola u svom sastavu osim Opće srednje škole ima za obrazovanje u optičkoj, metalskoj, elektro i foto struci
– Školu za zanimanja (KV-radnike)
– Tehničku školu (tehničare)
– Školu za industrijske poslovođe (VKV – radnike),
– odobrenje za održavanje nastave u područnim razrednim odjelima u Slunju.
Počinje radom obrazovanje za visokokvalificirane fotografe.

1972.
Počinje s radom Opća srednja škola optičkog, metalskog i elektro usmjerenja.
Škola dograđuje novi trakt sa pet učionica, jednim nastavničkim kabinetom i popratnim prostorijama.

1971.
U okviru Školskog centra Tehnička škola počinje s obrazovanjem tehničara optičara, tehničara za preciznu mehaniku i strojarstvo, te tehničara za automatiku.
Utemeljuje se Škola za visokokvalificirane radnike optičke, metalske i elektro struke.
Utemeljuje se Škola učenika u privredi.
U Slunju započinje radom područni razredni odjeli radi potreba RIZ Tvornice televizora (kao područni odjeli Škole rade do školske 1977./78. godine).

1970.
Skupština Grada Zagreba podjeljuje školi NAGRADU GRADA ZAGREBA ZA 1969. GODINU “za uspjehe u nastavnom radu i suradnji sa privrednim radnim organizacijama.”

1969.
Škola postaje složena obrazovna ustanova za različite razine obrazovanja i dobiva ime ŠKOLSKI CENTAR ZA OPTIKU, PRECIZNU MEHANIKU, ELEKTRONIKU I AUTOMATIKU “RUĐER BOŠKOVIĆ”.

1968.
Odjel slabe struje prerasta u Odjel elektronike, a uz pomoć poduzeća RIZ ostvaruje se mogućnost školovanja za niz zanimanja, elektroničara-mehaničara (opći profil, za elektroakustične uređaje, za TV uređaje, za uređaje industrijske elektronike, za specijalne uređaje, RTV – mehaničare).
Utemeljuje se  Odjel za mjerno-regulacijsku tehniku (automatiku), gdje se školuju mehaničari za automatiku.
Počinje radom Tehnička škola za obrazovanje tehničara-elektroničara.
Školu pohađa 751 učenik.

1967.

1966.

1965.
Škola uvodi obrazovanje preciznih mehaničara za konfekcijske strojeve i uređaje.

1964.

1963.
Mate Poljičanin, prof., direktor Škole

1962.
Ovlaštene ustanove dodjeljuju Školi, slijedom prijedloga školske uprave naziv: ŠKOLA S PRAKTIČNOM OBUKOM “RUĐER BOŠKOVIĆ”
U školi se obrazuje 350 učenika.

1961.
Na 5. sjednici školskog odbora održanoj 14. travnja 1961. donijet je zaključak o osnivanju Centra za elektroniku, preciznu mehaniku i optiku. Centar bi se dijelio u tri odjela: odjel za elektroniku, preciznu mehaniku i optiku. Svaki odjel bi imao sve stupnjeve školovanja: industrijska škola, tehnička škola i viša tehnička škola, a učenici bi se upisivali prema potrebi industrije.

Prihvaćen je prijedlog nastavničkog zbora da se budući Centar za elektroniku, preciznu mehaniku i optiku nazove imenom Centar za elektroniku, preciznu mehaniku i optiku “Ruđer Bošković” u ovoj godini kad slavimo 250 godina rođenja tog našeg velikog znanstvenika.

U školskoj godini 1961./1962. u prvi razred je krenulo 29 učenika/ca u odjelu optike, 74 učenika/ca u odjelu precizne mehanike i 88 učenika/ca u odjelu elektronike. Škola ukupno ima 414 učenika. Zbog velikog broja učenika škola prelazi na rad u 3 smjene.

1960.
U školskoj godini 1959./1960. u prvi razred upisano je 41 učenik/ca, a ukupno je upisano 106 učenika/ca.

Sa sjednici školskog odbora od 24.2.1960.
“Što se tiče izgradnje nove škole, ona dobro napreduje, i upravo se završavaju instalacije. Strojevi su djelomično osigurani, a sada treba osigurati još i namještaj. Sada se radi na izradbi novih nastavnih planova za novu školu.”.

Sa sjednice školskog odbora od 27.5.1960.
“… Škola bi trebala preseliti u nove prostorije tokom mjeseca rujna 1960. godine ..”

Prva sjednica školskog odbra održana je 26. prosinca 1960. u novoj školskoj zgradi izgrađenoj u Getaldićevoj ulici 4 u Zagrebu.
“Škola ima 10 razreda i to:
5 razreda 1. razreda sa 95 učenika i 32 učenice
2 razreda 2. razreda sa 34 učenika i 1 učenica
3 razreda 3. razreda sa 39 učenika i 9 učenica
Ukupno je upisano 168 učenika i 42 učenice u školskoj 1960./1961.”

1959.
U školskoj  godini 1958./1959. upisano je u I., II., i III. razred ukupno 104 učenika/ca.
Rješenjem narodnog odbora općine Črnomerec iz 1959. godine Radionica Industrijske optičke škole u Zagrebu osnovana 1952. godine postaje ustanova sa samostalnim financiranjem pod novim nazivom Radionice Škole za preciznu mehaniku i optiku u Zagrebu.
Tvornica Wild-Heerbrug u suradnji sa poduzećem Generalkomerc u Zagrebu prihvaća naše školske radionice kao svoje servisne radionice za popravak Wildovih instrumenata.

1958.
Na sjednici Školskog odbora održanog 21.2.1958. odlučeno je da se ime Industrijska optička škola promjeni u “Industrijska škola za preciznu mehaniku i optiku”.

1957.
U školsku godinu 1957./1958. upisalo se u I. razred 22 učenika/ce i u II. razred 16 učenika/ca optičkog smjera i 14 učenika mehaničkog smjera. U III. razred upisano je 27 učenika/ca.

Na sjednici Školskog odbora  održanoj 12.12.1957. pročitan je izvještaj vezan uz početak gradnje nove školske zgrade u Getaldićevoj ulici koja će svojom prostranošću omogućiti upis četiri osnovna smjera:

instrumentalna mehanika,
urarstvo,
oftalmološka optika,
instrumentalna optika.

1956.
U prvi razred upisalo se 32 učenika/ca, a u 2. razred 28 učenika/ca, a 20. rujna 1956. godine otvara se Majstorska škola u koju će se upisati 20 učenika/ca.

Zatražena je nadogradnja škole na Kraljevcu, ali nije odobrena. Škola je nakon toga krenula u izradu elaborata za izgradnju nove školske zgrade, a zgradu na Kraljevcu ustupit će gradu kao stambenu zgradu.

Na sjednici Školskog odbora održane 11. prosinca 1956. raspravljalo se o gradnji nove Optičke škole. Na sjednici je zaključeno da se škola gradi u blizini tvornice “Ghetaldus” na području gdje postoji plinska mreža, a to je na području općine Pešćenica.
Na istoj sjednici predstavnici učenika/ca predložili sa se reformom stručnog školstva naša škola digne u rang srednjih škola.

Djelatnost Škole proširuje se uvođenjem obrazovanja preciznih mehaničara za uredske strojeve.

1955.
Savjet za prosvjetu nauku i kulturu donosi SUGLASNOT narodnom odboru kotara Zagreb za otvaranje MAJSTORSKE ŠKOLE OPTIČKE STRUKE U ZAGREBU i to pri Optičkoj industrijskoj školi.
Škola upisuje razredne odjele za visokokvalificirane optičare i optičke tehničare (oftalmološkog smjera).
Odjel precizne mehanike proširuje se izobrazbom za optičke i finomehaničke instrumente.

Izvor: Glavni imenik  Industrijske optičke škole u Zagrebu školske godine 1955./1956.

U Industrijsku optičku školu u Zagrebu u školskoj godini 1955./1956. upisuju se u

prvi razred 46 učenika od toga 27 učenica
treći razred 39 učenika od toga 26 učenica.

1954.
Izvor: Glavni imenik Optičke industrijske škole u Zagrebu šk.god. 1954./1955. i Glavni imenik – Tečaj za optičke tehničare šk.god. 1954./55.

U Optičku industrijsku školu u Zagrebu upisano je u

drugi razred 32 učenika od toga 18 učenica
treći razred optičkog odjeljenja 28 učenika od toga 13 učenica
treći razred mehaničkog odjeljenja, zanimanja precizna mehanika struka optika 19 učenika od toga 6 učenica

Tečaj za optičke tehničare šk.god. 1954./1955. druga godina upisalo je 27 polaznika od toga 7 polaznica.

1953.
Djelatnost Škole proširuje se obrazovanjem naočalnih optičara i preciznih mehaničara. Ovlaštene upravne ustanove daju školi ime INDUSTRIJSKA ŠKOLA ZA PRECIZNU MEHANIKU I OPTIKU.

Izvor: Glavni imenik Optičke industrijske škole (šk.god. 1953./1954.) i Glavni imenik – Tečaj za optičke tehničare. 1953./1954. i 1954./55.

Optička industrijska škola upisuje u

prvi razred u zanimanje optički mehaničar, optičke struke 31 učenika od toga 21 učenica

drugi razred, 26 učenika od toga 13 učenica
drugi razred u zanimanje optički mehaničar, optičke struke 27 učenika od toga 6 učenica
treći razred u zanimanje preciznog optičara, optičke struke 20 učenika od toga 11 učenica

Industrijska optička škola – odjel precizno – mehanički upisuje u

treći razred u zanimanje precizno – mehaničar optičke struke 18 učenika od toga 11 učenica

Tečaj za optičke tehničare u 1953./1954. godini  prva godina upisuje 31 polaznik od toga 9 polaznica.

1952.
Prema podacima iz Glavnog imenika u školskoj godini 1952./1953. učenici su se upisivali u Školu precizne optike i optičke mehanike i u Industrijsku optičku školu.

Škola za preciznu mehaniku i optiku upisala je u

prvi razred zanimanje precizni optičar optičke struke 26 učenika od toga 12 učenica
drugi razred zanimanje precizni optičar optičke struke 23 učenika od toga 13 učenica
drugi razred zanimanje optička mehanika metalne struke 19 učenika od toga 11 učenica
treći razred zanimanje precizni optičar optičke struke 13 učenika od toga 3 učenice.

Industrijska optička škola upisala je u

prvi razred 26 učenika od toga 7 učenica

1951.
Industrijska optička škola u Zagrebu u školskoj 1951./1952. godini bilo je upisano u prva dva razreda 43 učenika od toga 23 učenice, u drugom razredu 18 učenika od toga 7 učenica i u trećem razredu ukupno 26 učenika od toga 2 učenice.

1950.
U školskoj godini 1950./1951. Industrijska optička škola u Zagrebu upisala je u 1. razred 24 učenika od toga 10 učenica, 2. razred dva razreda ukupno 36 učenika od toga 3 učenice i 3. razred ukupno 14 učenika od toga 1 učenica.

1949.
Ministarstvo industrije Narodne Republike Hrvatske osniva Optičku školu (Zagreb, općina Črnomerec, Kraljevac) za obrazovanje preciznih optičara.

Na 6. sjednici Nastavničkog Savjeta održanoj 27. lipnja 1949. u laboratoriju Tvornice precizne mehanike i optike “Optika” – Zagreb, Kraljevac b.b. od 9 do 11h pr.p. …

Upravitelj škole izvještava prisutne da je Optička škola konačno ozakonjena rješenjem Ministarstva industrije NRH druga Rade Žigića i podignuta u rang industrijske škole.

Upravitelj prof. dr. Stj. Mohorovičić čita prijedlog, da se školi dade ime “Industrijska optička škola Rudje Josif Bošković” po našem velikanu, znamenitom astronomu i filozofu 18. stoljeća, te daje iscrpno obrazloženje o radu i filozofiji Rudje J.Boškovića, velikog dubrovčanina.

Na 8. sjednici Nastavničkog Zbora, industrijske optičke škole, održane dana 8. rujna 1949. imenovan je novi upravitelj škole prof. Miljenko Pekota.

U školskoj godini 1949./1950. u 1. razred upisana su dva razreda 1.a i 1.b ukupno 49 učenika od toga 4 učenice i jedan 2. razred s ukupno 21 učenikom od toga 1 učenica.

1948.
Započela je nastava za prve učenike Optičke škole za zanimanje precizni optičar. Od 32 upisanih 1. razred uspješno završava 23 učenika.

Izvor: Knjiga Zapisnika Optičke škole Ministarstva industrije NRH u Zagrebu

1. sjednica održana u
Kadrovskom odjelu glavne direkcije za
Kemijsku industriju Ministarstva industrije NR Hrvatske
dana 6. prosinca 1948. u 9.30 do 10.15.

Direktor Kadrovskog odjela J. Matas razlaže svrhu sastanka i osnutak Optičke škole u Zagrebu, kao i njeno što brže otvorenje. Stavlja prisutnim nastavnicima na srce, da svoje dužnosti što ozbiljnije shvate i da stave eventualne prijedloge za nadopunu nastavnog plana. Priopćava imenovanja.

Upravitelj škole prof. dr. Stjepan Mohorovičić ističe, da škola može odmah započeti radom u prostorijama Tvornice precizne optike “Optika” u Zagrebu, Kraljevac, i to svako poslije podne od 16 h do 19 h izuzev subote, kada učenici u privredi treba da ponavljaju i uče uzetu građu. Prijepodne od 7h do 12h vježbaju se učenici u praktičnom radu. Iz toga predlaže raspored satova i moli prisutne nastavnike, da ga podupru u radu.

Iza toga stavljaju prisutni nastavnici upite i primjedbe, kako bi se nastava ove škole što bolje unaprijedila. Nastavnici će iznijeti naknadno svoje prijedloge za nabavku školskih knjiga i materijala. Nastavnički honorar određen je 60,00 din po satu. Nastavnici su pročitali nastavni program.

U Zagrebu, dne 8. XII. 1948.

Upravitelj škole: prof. dr. S. Mohorovičić

Prisutni: J. Matas, prof. M. Filipović, Š. Gruberina, D. Aras, D. Čokić

2. sjednica

o svečanom otvorenju Optičke škole,
Ministarstva industrije NR Hrvatske, u Zagrebu
u prostorijama Tvornice precizne optike “OPTIKA”
dne 11.XII. 1948. god. u 11 h pr. p.

Prisutni u ime Gl. direkcije za kemijsku industriju i gl. inženjer Edgar Bilčević, direktor plan. odjela ing. D. Gustavson i direktor kadrovskog odjela J. Matas, te drug Sedmak.
Od strane Tvornice precizne optike prisutni: direktor Gabriel Vinter, tehnički poslovođa Heinz Zink, privredni poslovođa Alojz Vadla, opt. matematičar Jemrić, te svi radnici.
Od strane Optičke škole prisutni: Upravitelj prof. dr. Stj. Mohorovičić, prof. Marijan Filipović, nastavnici Jul. Rogulja, Dušan Čokić, Šime Guberina i Dragutin Aras, te svi učenici u privredi.

P.p.

U okićenim školskim prostorijama pozdravlja upravitelj škole prof. dr. Stjepan Mohorovičić sve prisutne, te se poimence zahvaljuje onima koji su najviše pridonijeli uređenju školskih prostorija. Poziva učenike da marljivo rade i ozbiljno shvate svoje dužnosti.

Iza toga održao je predavanje o razvoju optike u našim zemljama i o tome, što su naši ljudi doprinijeli progresu ove nauke.

Spominje najprije Markantuna Gospodnetića (De Dominis), koji je pod kraj 16. stoljeća već prvi ispravno protumačio dugu i dao nacrte za sastav dalekozora refraktora. Ne dugo iza njega je dubrovčanin   Marin Getaldić (Marinus Ghetaldus), znameniti matematičar i fizičar, sastavio prvi reflektor – dalekozor. Spominje dalje u 18. stoljeću znamenitog našeg astronoma Ruđera Josipa Boškovića (Roggerius Josephus Boscovich), koji je prvi shvatio značenje sferne aberacije i unaprijedio konstrukcije objektiva i okulara. Upravitelj ističe, da optika kao znanost nije kod nas nova, već ima dubokog korijena, kod nas je novost tek tehnička primjena, to jest proizvodnja optičkih leća, prizama i zrcala. Nada se, da ćemo mi i ovu teškoću brzo prebroditi na korist naše nauke, privrede i procvata domovine. Upozorava prisutne radnike i učenike u privredi, da su oni pioniri naše optičke industrije, te da sve sile ulože, kako bi se kod nas ova važna grana privrede što više podigla.

Upravitelj poziva prisutnog gl. inženjera Gl. direkcije, da proglasi Optičku školu u Zagrebu otvorenom.

Gl. inženjer E. Bilčević iza kraćeg govora proglašava u ime Glavne direkcije za Kemijsku industriju ovu školu otvorenom, te obećava svu potrebnu pomoć.

Iza toga govorili su još direktor Tvornice precizne optike “Optika” Gabriel Vinter, te direktor kadrovskog  odjela Josip Matas. Obojica su zaželjeli školi svaki uspjeh u radu i pozvali učenike, da prednjače dobrim učenjem, radom i vladanjem.

Konačno upravitelj škole prof. dr. Stjepan Mohorovičić izjavljuje, da će obuka započeti u ponedjeljak 13. prosinca 1948. u 16 h p.p.

S.f. – Sl.n.

U Zagrebu, dne 11.12.1948. godine

Upravitelj škole: prof. Dr. Stjepan Mohorovičić

Oglasi