Anime u Hrvatskoj

Anime ostvarenja su još uvijek većim dijelom nepoznata u Hrvatskoj ali su u zadnje vrijeme postala sve popularnija. “Pčelica Maja” je vjerojatno najpoznatiji, iako netipičan anime u Hrvatskoj, emitiran još u 80-ima. “Calimero” je također primjer netipičnog animea koji se emitirao u Hrvatskoj i postao popularan u 80-ima. Kanal OTV je isto tako prikazao i seriju “Saber Rider”. HRT je 1999.. prikazao crtanu seriju “Candy Candy”.

Kanal Nova TV je 2001. počeo emitirati iznimno popularnu “Sailor Moon, pod naslovom “Mjesečeva ratnica”. Sljedeće godine su prikazane druge crtane serije: “Pokemon”, “Dragon Ball”, “Dragon Ball Z”, “Digimon Adventure”, “Digimon Adventure 02″ i “Yu-Gi-Oh!”. Svi animei od navedenih su stekli ogromu popularnost, međutim nijedna do danas nije reprizirana, osim što su prikazane novije sezone koje se temelje na istoj seriji. Jedina je iznimka “Dragon Ball Z”, kojeg je kanal RTL Televizija počeo emitirati 10. veljače 2011 sa hrvatskom sinkronizacijom. Unatoč tome što se anime vratio na televiziju nakon mnogo godina, mnogi su fanovi razočarani zbog odluke da se sinkronizira. Sinkronizacija također nije pohvaljena.

Na Novoj TV se neko vrijeme prikazivao anime Shaman King sinkroniziran na engleski.

Film “Princeza Mononoke” prikazan je u hrvatskim kinima 2000. godine, čime je otvoren niz daljnih ostvarenja redatelja Hayaoa Miyazakija, “Avanture male Chihiro” i “Leteći dvorac”, koji su igrali u kinima 2004. i 2005. Distributer Blitz je na hrvatsko DVD tržište 2001. izdao film “Digimon: The Movie a 2004, još dva anime filma, “Tokyo Godfathers” i “Steamboy”.

Zadnja sezona Sailor Moon Sailor Stars se emitirala 2004. Iste godine je RTL prikazivao nogometni anime “Captain Tsubasa” pod naslovom Gool! i “BeyBlade”, a “Yu-Gi-Oh GX” se emitirao na Nova TV.

2005., Nova TV je počela emitirati treću sezonu Digimona, “Digimon Tamers”. Još su uslijedile sljedeće dvije sezone koje su se kratkotrajno prikazivale.

2006. Nova TV je počela emitirati seriju “Superklinke”.

Kanal Mini TV je od 2008. emitirao “Pokemon Advanced”, “Speed Racer”, Yu-Gi-Oh GX, od 2009. “Bakugan Battle Brawlers”, od 2010. “Bakugan: New Vestroia” i od 2011. najnoviju sezonu BeyBlade: Metal Fusion.

Od 7. prosinca 2010, HRT 2 je počeo emitirati seriju “Hamtaro”. Od 24. rujna 2012 se emitira najnovija Yu-Gi-Oh! sezona “Yu-Gi-Oh! 5D’s”.

anime3-300x180

Oglasi